Головна » 2015 » Червень » 16 » Антонюківський НВК
16:21
Антонюківський НВК

Дівчина з косою , як трава з росою

Ллються коси, як ранкові роси,

В ланцюгах срібляться золотих.

Що є кращим за дівочі коси

І троянди, вплетені у них?

         Такими гарними словами про дівочу косу розпочалось театралізоване свято «Дівчина з косою, як трава з росою», яке   відбулося 10 червня 2015 року  в таборі  відпочинку «Калиновий гай» при Антонюківському НВК. 

         Головне завдання заходу полягає в тому, щоб повернути до життя ще один із прекрасних, але, на жаль,  призабутих  звичаїв нашого народу – вшанування дівочої коси. І хочеться вірити, що він оживе, наповниться новим змістом і передасться новим поколінням.

         На святі мова йшла  і про красу дівочої коси, і взагалі про дівочу красу, моральну гідність, народні традиції, які треба зберегти й збагачувати. Коса була гордістю дівчини, вираженням її цнотливості, честі. Зараз, на жаль, у моді коротке волосся. І дуже часто дівчата, які вирішили розпрощатися зі своїми косами, чують слова: «Не ріж косу».

         У нашій школі є дівчата, які пишаються своїм довгим волоссям.         Здавна в Україні існував непорушний звичай: умившись вранці, дівчина мусила перш за все розчесати та заплести косу. Якщо ж вона сідала до столу або бралася до роботи з нерозчесаним волоссям, то про неї казали люди: «У неї на голові сорока гніздо вила», або «У неї в косах сім чортів кублилося». На святі дівчата  демонстрували свої довгі коси. Під звуки музики дівчата-учасниці піднімалися на сцену. Ведуча називала кожну учасницю, довжину її коси.

       В кінці свята журі визначило переможниць у  номінаціях «Найдовша

коса», «Найкраща зачіска», «Найкраще знання народних звичаїв», «Приз глядацьких симпатій».

Ющенко В.Г., педагог- організатор

 

 

Переглядів: 278 | Додав: ілька | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar