Головна » 2017 » Березень » 15 » Стрюківська ЗОШІ-ІІІступенів
14:54
Стрюківська ЗОШІ-ІІІступенів

Література – корабель думки.

 

Тиждень зарубіжної літератури у Стрюківській ЗОШ І-ІІІ ступенів

«Твір, який читають, має теперішнє; твір, який перечитують, має майбутнє», - так колись висловився відомий письменник А. Дюма.

У нашу школу, як і в тисячі шкіл України, разом з незалежністю прийшов і міцно вкоренився новий шкільний предмет – зарубіжна література.

Важкий, незнайомий, та все ж цікавий, безгранний. Ознайомлюючись із шедеврами зарубіжної  літератури, ми то поринаємо в світ далеких пригод, то переносимось у майбутнє, то сміємось і бешкетуємо, то сумуємо й співчуваємо персонажам.

  У Стрюківській ЗОШ І-ІІІ ступенів насичено та цікаво пройшов тиждень зарубіжної літератури. У рамках тижня було заплановано багато захоплюючих заходів, мета яких – поглибити знання школярів про зарубіжних письменників, викликати в учнів інтерес до читання, організувати пошукову і самостійну роботи учнів за визначеними темами.

Традиційно розпочався тиждень загальношкільною лінійкою, на яку завітала королева Література( Кузьменко Дарина) зі своїми «радниками» (Вальковським Олександром, Сауляком Максимом), щоб познайомити всіх з планом заходів, які будуть проходити впродовж тижня. Королева запросила всіх бажаючих брати активну участь у різноманітних конкурсах, вікторинах, брейн-рингах.

Не можна уявити літературу без дитячої фантазії, втіленої в яскравих малюнках. Дуже багато таких робіт було представлено у вигляді виставки під назвою: « Я той, хто, читаючи, малює». Активними юними художниками виявилися учні 5-8 класів.

На виконання Указу Президента України «Про оголошення 2017 року роком Японії в Україні», з метою всебічного зміцнення відносин дружби та партнерства між народами України та Японії, відкриття для учнівської молоді багатого світу своєрідної національної культури Японії вчителі зарубіжної літератури підготували та провели з учнями 6-9 класів яскраву літературно-музичну композицію «Японія – країна Вранішнього Сонця».

На початку заходу Кравченко Аннакоротко ознайомила присутніх  з географічним положенням країни, деякими традиціями та найвизначнішими місцями та пам’ятками Японії. Сторожук Альона та Волик Валерія розповіли про життя та творчість відомих японських поетів ІсікаваТакубоку та МацуоБасьо. На захід завітали та поділилися розповідями про життя «батькоХадзіме» (Злиденко Даниїл), «мати ІсікаваТакубоку» (Михайлюк Крістіна)та «МацуоБасьо» (Ілінкуца Віктор). Дуже збагатили захід костюми в японському стилі: кімоно, плащ з очерету, солом’яний бриль. Вихованці 9 класу декламували танка ІсікаваТакубоку, а  6 класу –хайкуМацуоБасьо. Учні, вчителі були зачаровані красою ікебан, які виготовили вихованці гуртка «Народна творчість» - Браїлко Вікторія, Іванова Анна, Андріянова Анна, Прокопенко Івена (керівник Топал І.М.), малюнками учнів 5-8 класів із зображенням відомих символів та пейзажів Японії, звучала чарівна японська мелодія. Закінчилася подорож Країною Вранішнього Сонця виступом Кузьміної С.Б., директора Стрюківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, яка подякувала організаторам та учасникам свята і закликала всіх присутніх продовжувати вивчення Японії як однієї з найрозвиненіших, незвичайних країн світу.

 Для учнів 5 класу Бєлова Н.В.  підготувала та провела анкетування «Який ти літературний персонаж?». Ця форма роботи дуже зацікавила дітей, тому що за результатами хтось із дітей відчув себе «феєю», хтось – «Карлсоном», а були навіть «попелюшки» та «королеви».

Для учнів 6 класу Коваленко Н.М. провела вікторину «Найрозумніший» за творами зарубіжних авторів. Серед учнів виявили найкращого знавця зарубіжної літератури  – Лавренюк Олену, але Вальковський Олександр, Ілінкуца Віктор, Паладій Микола, Волик Яна, Цвентух Валерій не відставали від переможиці.

Для учнів 8-11 класів Коваленко Н.М. провела брейн-ринг «Література від А до Я». Учні продемонстрували міцні знання та творчі здібності. Найкращою було визнано команду «Вікторія» на чолі з Кузьменко Дариною , яка здобула перемогу у цій нелегкій боротьбі. З відривом всього лише в 1 бал показали гарні знання літератури члени команди «Фортуна» (капітан – Сторожук  Альона).

Впродовж  п’яти днів учні демонстрували творчі здібності, ерудицію, брали активну участь у різних конкурсах та вікторинах. Під час проведення таких заходів школярі дізнались багато цікавого про життя і творчість письменників, збагатили свої знання про кращі твори світової літератури.

Тиждень закінчився загальношкільною  лінійкою, на якій були підведені підсумки спільної творчої роботи та відбулося нагородження. Переможців та активних учасників тижня нагороджено грамотами .  За словами школярів, цей тиждень запам’ятається їм надовго. Так тримати!

І.М.Топал, педагог-організатор,  Стрюківської ЗОШ І-ІІІ ступенів

 

Переглядів: 281 | Додав: ілька | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar